W dniach 27 i 28 września 2021 r. w Drzewicy odbyły w nietypowe warsztaty kulinarne w ramach projektu pod tytułem „Dziedzictwo kulinarne Drzewicy”. Na zaproszenie Koła do Drzewicy przyjechało dwóch ekspertów kulinarnych – Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas. To wyjątkowi goście, ponieważ oprócz umiejętności kucharskich są pierwszymi w Polsce interpretatorami opisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej pt. "COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAW”, pióra Imć Stanisława Czernieckiego. Są również współautorami książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku”. Organizacja warsztatów w tej formie nie byłaby możliwa bez udziału osób, które, na co dzień zajmują się rekonstrukcją przepisów kulinarnych. Uczestnicy projektu podzielili się na cztery zespoły robocze w ramach, których wyszukiwano przepisów kulinarnych zgodnych z praktyką naszych przodków. Podczas pierwszego dnia warsztatów uczestnicy projektu przystąpili do odtworzenia przepisów kulinarnych na: przystawki, danie główne, trunki oraz desery, które zostały przygotowane w oparciu o zgromadzone wcześniej materiały. Wspólnie z ekspertami kulinarnymi przygotowano przepisy m.in. na gorącą zakąskę z grzybów suszonych, ser biały na dwa sposoby podany, pieczoną jagnięcinę podaną z paloną kaszą gryczaną i buraczkami, ciasto kruche z jabłkami oraz miód pitny trójniak. Goszczący w Drzewicy eksperci nie kryli zadowolenia z pracy i zaangażowania uczestników projektu. Przygotowane przepisy zostały uznane przez ekspertów za zgodne z lokalną tradycją. Drugi dzień warsztatów był próbą odtworzenia tradycyjnych potraw i dań wywodzących się z Drzewicy. Spotkanie rozpoczął pomysłodawca projektu – Zastępca Burmistrza Drzewicy Dominik Niemirski, który powitał przybyłych gości oraz przedstawił założenia projektu. Następnie głos zabrała Prezes Koła Maria Madej, która wspólnie z członkiniami Zarządu – Elżbietą Fornalik oraz Wandą Starus, przekazała podziękowania osobom zaangażowanym w realizację projektu. Podczas spotkania, za sprawą ekspertów kulinarnych – Jerzego Poznańskiego oraz Andrzeja Pawlasa, uczestnicy projektu przenieśli się w czasie, do Drzewicy w XVII wieku. Ekspert kulinarny Jerzy Poznański poprowadził seminarium podczas którego przedstawił informacje na temat zasad rekonstrukcji przepisów kulinarnych z dawnych lat. Na stole królowały wykwintne dania przygotowane przez uczestników projektu, pod czujnym okiem Jerzego Poznańskiego oraz Andrzeja Pawlasa. Uczestnicy warsztatów przygotowali m.in. pierś z gęsi z miodownikiem, podpłomyki, polewkę rozmarynową z figatellami, łososia po królewsku z gąszczem marchewkowym, pietruszką karmelizowaną, jarmużem i rukolą, tartę szpinakową oraz poncz dyniowy. Potrawom towarzyszył węgrzyn, czyli wino węgierskie z regionu Tokay. Niespodzianką podczas spotkania był staropolski taniec kłaniany w wykonaniu członkiń Koła Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy. Wśród znamienitych gości, na warsztatach obecni byli również: Burmistrz Drzewicy Janusz Reszelewski. Koło Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy składa gorące podziękowania za zaangażowanie wszystkim uczestnikom projektu. W imprezie lokalnej wzięło udział 50 mieszkańców gminy i miasta Drzewica. Operacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.