Koło Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy w okresie czerwiec – październik 2024 r. realizowało zadanie publiczne pt. „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”. W ramach zadania został zakupiony sprzęt i przedmioty niezbędne do kultywowania i przekazywania tradycji kulinarnych pochodzących z lat świetności drzewickiego zamku, m.in. namiot dzwonkowy, składane stoły i krzesła z drewna, zestawy sztućców, przenośny piekarnik elektryczny, grill ogniskowy z wiszącym rusztem oraz gazowy taboret gastronomiczny. Zakupiony sprzęt był wykorzystywany przez Koło do udziału w dwóch wydarzeniach - pikniku rycerskim na podzamczu oraz jarmarku zamkowym. Podczas tych wydarzeń Koło przygotowało stoisko na którym prezentowało swoje oryginalne i tradycyjne dania. Uczestnicy wydarzenia mogli skosztować m.in podpłomyków, polewki rozmarynowej z figatellami, ponczu dyniowego. W ramach zadania zorganizowaliśmy również warsztaty kulinarne podczas których doskonalone były umiejętności członkiń i członków Koła Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy z przygotowywania i serwowania potraw i dania z XVI wieku. Zadanie realizowane przez Koło Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy było sfinansowane ze środków budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego.