W niedzielę, 17 października 2021 r. odbyła się doroczna pielgrzymka Kół Gospodyń Wiejskich i Sołtysów do skarżyskiej Ostrej Bramy. W spotkaniu uczestniczyli m.in. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Anna Gembicka, poseł Robert Telus, przewodniczący sejmowej komisji rolnictwa, poseł Agnieszka Górska i poseł Krzysztof Lipiec oraz marszałek województwa świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski. Mszy świętej przewodniczył i homilię wygłosił biskup-senior Henryk Tomasik, który dziękował Bogu za „piękne tradycje polskiej wsi oraz zwyczaje, które są także nośnikiem wielkich wartości, symbolizujących jedność, wspólnotę oraz umiłowanie narodu, Kościoła i rodziny”. Po liturgii uczestnicy pielgrzymki przeszli do kaplicy z wizerunkiem Matki Bożej Miłosierdzia, gdzie zawierzyli się Matce Bożej. Za liczny udział wiernych w pielgrzymce podziękował ks. prałat Jerzy Karbownik, kustosz sanktuarium. Przed wizerunek maryjny przybyło około tysiąca osób z diecezji radomskiej, kieleckiej i sandomierskiej, a wśród nich przedstawicieli Koła Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy. Koło reprezentowały: prezes Maria Madej oraz członkinie Jadwiga Gapys, Teresa Ramus i Zofia Abramczyk. Koło Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy dziękuje Starostwu Powiatowemu w Opocznie za możliwość udziału w pielgrzymce.

W dniach 27 i 28 września 2021 r. w Drzewicy odbyły w nietypowe warsztaty kulinarne w ramach projektu pod tytułem „Dziedzictwo kulinarne Drzewicy”. Na zaproszenie Koła do Drzewicy przyjechało dwóch ekspertów kulinarnych – Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas. To wyjątkowi goście, ponieważ oprócz umiejętności kucharskich są pierwszymi w Polsce interpretatorami opisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej pt. "COMPENDIUM FERCULORUM ALBO ZEBRANIE POTRAW”, pióra Imć Stanisława Czernieckiego. Są również współautorami książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku”. Organizacja warsztatów w tej formie nie byłaby możliwa bez udziału osób, które, na co dzień zajmują się rekonstrukcją przepisów kulinarnych. Uczestnicy projektu podzielili się na cztery zespoły robocze w ramach, których wyszukiwano przepisów kulinarnych zgodnych z praktyką naszych przodków. Podczas pierwszego dnia warsztatów uczestnicy projektu przystąpili do odtworzenia przepisów kulinarnych na: przystawki, danie główne, trunki oraz desery, które zostały przygotowane w oparciu o zgromadzone wcześniej materiały. Wspólnie z ekspertami kulinarnymi przygotowano przepisy m.in. na gorącą zakąskę z grzybów suszonych, ser biały na dwa sposoby podany, pieczoną jagnięcinę podaną z paloną kaszą gryczaną i buraczkami, ciasto kruche z jabłkami oraz miód pitny trójniak. Goszczący w Drzewicy eksperci nie kryli zadowolenia z pracy i zaangażowania uczestników projektu. Przygotowane przepisy zostały uznane przez ekspertów za zgodne z lokalną tradycją. Drugi dzień warsztatów był próbą odtworzenia tradycyjnych potraw i dań wywodzących się z Drzewicy. Spotkanie rozpoczął pomysłodawca projektu – Zastępca Burmistrza Drzewicy Dominik Niemirski, który powitał przybyłych gości oraz przedstawił założenia projektu. Następnie głos zabrała Prezes Koła Maria Madej, która wspólnie z członkiniami Zarządu – Elżbietą Fornalik oraz Wandą Starus, przekazała podziękowania osobom zaangażowanym w realizację projektu. Podczas spotkania, za sprawą ekspertów kulinarnych – Jerzego Poznańskiego oraz Andrzeja Pawlasa, uczestnicy projektu przenieśli się w czasie, do Drzewicy w XVII wieku. Ekspert kulinarny Jerzy Poznański poprowadził seminarium podczas którego przedstawił informacje na temat zasad rekonstrukcji przepisów kulinarnych z dawnych lat. Na stole królowały wykwintne dania przygotowane przez uczestników projektu, pod czujnym okiem Jerzego Poznańskiego oraz Andrzeja Pawlasa. Uczestnicy warsztatów przygotowali m.in. pierś z gęsi z miodownikiem, podpłomyki, polewkę rozmarynową z figatellami, łososia po królewsku z gąszczem marchewkowym, pietruszką karmelizowaną, jarmużem i rukolą, tartę szpinakową oraz poncz dyniowy. Potrawom towarzyszył węgrzyn, czyli wino węgierskie z regionu Tokay. Niespodzianką podczas spotkania był staropolski taniec kłaniany w wykonaniu członkiń Koła Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy. Wśród znamienitych gości, na warsztatach obecni byli również: Burmistrz Drzewicy Janusz Reszelewski. Koło Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy składa gorące podziękowania za zaangażowanie wszystkim uczestnikom projektu. W imprezie lokalnej wzięło udział 50 mieszkańców gminy i miasta Drzewica. Operacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

W środę, 15 września 2021 r. członkinie Koła Gospodyń Miejskich „Drzewiczanki” w Drzewicy spotkały się z mieszkańcami Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych w Drzewicy. Podczas spotkania, przy wspólnym śpiewie znanych piosenek, wykonano kolorowe kwiaty z krepiny i bibuły. Spotkanie było również okazją do wymiany doświadczeń w tworzeniu różnorodnych prac rękodzieła. Dyrekcji, pracownikom i mieszkańcom DPS w Drzewicy dziękujemy za zaproszenie oraz miło spędzony czas.